top of page

Min remotestation

Antenn.jpg

Här kommer lite info om min remotestation.
Masten står på en höjd utanför Åmål cirka 1km hemifrån. Huvudantennen är en 80m dipol uppsatt som inverterat V och med stegmatning. Jag har även andra antenner i masten som också är försedd med släde.

balun.jpg

Stegen från dipolen går in i de här balunerna som jag byggt och matningen fortsätter sedan som koax in till autotunern, Antennen går att stämma av utan problem på samtliga band från 160m till 10m.

remote.jpg

Stationen består av en IC-706MKIIG, fjärrstyrning från Remoterig och en 4G router. Autotunern kommer från MFJ.
Där finns också en Windowsdator med Chrome remote desktop installerat så jag kan ta mig in i routerns och Remoterigs webbgränssnitt, dra ur antennerna och styra antennomkopplaren hemifrån.

wedsdr.jpg

Remotstationen har också en Web-SDR som jag med hjälp av Omnirig kopplat ihop med min radio hemma så de följer varandra i frekvens, mode och mute vid tx.
SDR-mottagaren är en Air Spy och mjukvaran är Spy Server installerad på en Windowsdator. Mjukvaran hemma är SDR Console också installerad på en Windowsdator och med skärmen monterad direkt ovanför min station.
Jag kan sända med stationen hemma och lyssna på störningsfri mottagning med vattenfall och spectrumscope från remotestationen.

e4e54ece75e83a6d09c224dc10d9e38cc927f102

Remotestyrning av antennkontakter vid åska.

Kring remotestationen finns ett samarbete med Åmåls Kommun för att den skall kunna användas vid samhällskriser.
För tillfället arbetar vi med en lösning för att kunna styra den via radiolänk och på så sätt vara oberoende av internet.
Även reservkraft till strömförsörjningen är på gång.
Stationen har också en specialsignal - 8S6K

bottom of page